Kıbrıs Türk Barolar Birliği Konseyi, Lefkoşa Mahalli Barosu, Güzelyurt Mahalli Barosu, Girne Mahalli Barosu ve Mağusa Mahalli Barosu'nun Lefkoşa Kaza Mahkemesi önünde bugün yaptığı eylemde, Kıbrıs Türk Barolar Birliği Konseyi Başkanı avukat Hasan Esendağlı baroların ortak açıklamasını okudu.
"Başka bir ülkenin siyasi liderliğinin, KKTC Yüksek Mahkemesi’ne, tehdit ve hakaret dolu bir jargon kullanmasını; hedef göstermesini bir kırılma noktası olarak görüyoruz."
Kıbrıs Türk Barolar Birliği Konseyi Başkanı avukat Esandağlı, Anasaya Mahkemesi'nin Din İşleri Dairesi Yasası ve hafızlık eğitiminin gözetim ve denetimine ilişkin aldığı karar hakkında "içeriğinin okunmaksızın ve kasten çarpıtılarak değerlendirilmelerde bulunulduğu"nu kaydetti.
'KKTC’deki yetkililerin, yargının bağımsızlığına yönelik tek bir açıklama dahi yapmamaları kabul edilebilir değildir"
Açıklamada, "Mahkeme kararının ardından başka bir ülkenin siyasi liderliğinin, KKTC Yüksek Mahkemesi’ne, tehdit ve hakaret dolu bir jargon kullanmasını; hedef göstermesini bir kırılma noktası olarak görüyoruz. Ama daha da önemli olan Anayasaya göre yürütme erkini kullanan KKTC’deki yetkililerin, yargının bağımsızlığına yönelik tek bir açıklama dahi yapmamalarıdır. Bu, kabul edilebilir değildir. Bu gelecek nesillere izah edilebilecek bir şey değildir.
Biz Kıbrıs Türk Barolar Birliği adı altında örgütlü bulunan avukatlar olarak toplumun tüm kesimleriyle birlikte, yargının işleyişine dönük tüm saldırılara karşı hukuk devletinin temeli sayılan yargı bağımsızlığını her koşulda savunmaya devam edeceğimizi bildiririz.
Eylem kararının açıklandığı andan itibaren sahip çıkan, destek beyan eden, bunun adeta toplumsal bir harekete dönüşmesini sağlayan ve bugün bizzat buraya gelen herkese sonsuz teşekkür ederiz” denildi.
Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik eyleme katılmadı ancak Yüksek Mahkeme'nin bulunduğu kattan eylemi kısa süreliğine izledi.
Hükümet yasal değişiklikten söz ediyor. Değişiklik yapılırsa, yapılan değişiklik de Anayasa'ya aykırı olmayacak mı?
Eylemin btiminde Avukat Emine Çolak ve Avukat Boysan Boyra, Mikro-Makro'nun sorularını yanıtladı.
Kararın ardından hükümetin yasal değişiklik yaparak, Din İşleri Dairesi’nin verdiği hafızlık eğitimi kurslarının gözetim ve denetiminin Din İşleri Dairesi'ne de vereceğini belirten açıklamaları dikkate alındığında, böyle bir değişikliğin Anayasa'ya aykırılık yaratıp yaratmayacağı konusundaki sorumuza, avukat Emine Çolak 'bunun teknik bir soru olduğu'nu, "hükümet tarafından böyle bir değişiklik yapılırsa ve değişiklik yasası tekrar Anayasa Makemesi'ne götürülürse bu durumda değişiklik yasasının Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirileceği"ni kaydetti.
Avukat Boysan Boyra ise Anayasa Mahkemesi kararının 'net' olduğunu, Din İşleri Dairesi Yasası'nda değişiklik yapılarak, hafızlık kurslarının gözetim ve denetiminin KKTC Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşılmasının mümkün olmayacağını ifade etti. Boyra, "karar açık, hükümet değişiklik yapsa bile yapacağı yasa gene Anayasa'ya aykırı olacaktır. Kursların gözetim ve denetim hakkı sadece KKTC Milli Eğitim Bakanlığı'ndadır" yorumunu yaptı.
Yorumunuz